Fatima, Batalha, Nazare, Obidos. Oraşe din Portugalia de care o să te îndrăgosteşti

Te-ai gândit până acum care sunt elementele care contribuie la alegerea locului „perfect” pentru o vacanţă reuşită?

După multe locuri vizitate şi vacanţe planificate, pot să îţi spun un mic secret: acest loc perfect nu există. În schimb, există locuri  pe care o să-ţi doreşti să le revezi. S-ar putea ca un loc căruia nu i-ai fi dat prea multă importanţă să devină „locul de suflet”.

În timpul vacanţei în Lisabona, am ales să facem o excursie de o zi ( 8 ore), organizată de compania Tours de Portugal , care cuprindea oraşele Fatima, Batalha, Nazare şi Obidos. Nu mai făcusem de câţiva ani o excursie organizată de altcineva dar s-a dovedit a fi o alegere foarte bună. 

Într-un cadru restrâns, alături de alţi 6 curioşi ca mine şi mama mea, am pornit spre aceste locuri. Paolo, ghidul nostru, pe lângă faptul că vorbea o engleză frumoasă şi curată, avea glumele la el în fiecare moment. Asta a facut ca mica excursie să fie şi mai plăcută decât era deja. Doar că totul era “pe ceas”, problemă cu care nu te confrunţi atunci când eşti pe cont propriu.

Fatima

Am început turul nostru cu locul de pelerinaj de la Fatima, cunoscut pentru apariţia Feciorei Maria care se spune că s-a arătat prima dată în anul 1917 celor doi fraţi, Jacinta (7 ani) şi Francisco (11 ani), însoţiţi de fetiţa Lucia dos Santos (10 ani), în apropiere de Fatima, în timp ce păşteau oile. La un moment dat, ei ar fi văzut un fulger, după care ar fi apărut o lumină puternică. Apropiindu-se, copiii au observat în mijlocul luminii conturul unei femei şi i-au spus “Doamna din Lumina”. Ea i-ar fi îndemnat pe copii să revină în acelaşi loc în ziua de 13 a fiecărei luni.

În data de 13 octombrie a aceluiaşi an, 70.000 de oameni aşteptau din nou această apariţie, ultima de altfel. Pe acel loc s-a ridicat o biserică de pelerinaj.

fatima_portugal

fatima_portugal

Mănăstirea Batalha

Mănăstirea Batalha este cel mai important monument gotic al Portugaliei.

A fost ridicată în anul 1385 în semn de recunoştinţă adus Feciorei Maria de către regele Joao I în urma înfrângerii castelinilor în bătălia de la Aljubarrota. Deşi numele mănăstirii este Santa Maria da Victoria, ea este cunoscută sub numele de Batalha datorită micului oraş din apropiere.

“Capela Neterminata” a mănăstirii are coloane magnifice, dantelate iar acoperişul ei este cenuşiul sau albastrul cerului.

batalha_portugalbatalha_portugal1

batalha_portugal3batalha_portugal5

Nazare şi Oceanul Atlantic

Oraşul pescăresc Nazare este împărţit în 3 districte principale: Praia (plaja), Pederneira şi Sitio – la 100 de metri deasupra plajei din Nazare. Oprirea noastră la Sitio, de unde se vede plaja şi sălbaticele valuri ale oceanului Atlantic, mi-a smuls cele mai colorate exclamaţii pe care le aveam la mine în acea zi în care soarele se lupta cu norii de ploaie.

Obidos – un oraş medieval minunat

Frumosul orăşel fortificat Obidos, care se înalţă pe un deal, merită o vizită dacă îţi plac oraşele medievale, străduţele înguste şi decorurile drăgălaşe. O să vezi la tot pasul mici tarabe care vând aceste ceşcuţe de ciocolată umplute cu lichior de vişine. E un fel de doubleshot dulce, bei lichiorul iar apoi mănânci ciocolata. Mai este oare necesar să specific că nu trebuie să treci în grabă pe lângă ele?

obidos_portugal5

obidos_portugalobidos_portugal1obidos_portugal2obidos_portugal3obidos_portugal4

Aceste locuri m-au facut să îndrăgesc Portugalia mai mult decât o făcusem la începutul vacanţei. Dacă vrei să afli cum am ales să vizitez Portugalia, te invit să citesti un alt articol,  despre Portugalia, all inclusive .

Photo By: Ioana Vesa

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.