Cateva obiective pe care sa nu le ratezi in Praga

Dupa vizita la Praga, am facut o lista cu obiectivele pe care n-ar trebui sa le ratezi. Pregateste-ti bagajul si bucura-te de cateva zile minunate in orasul de aur! Promit eu ca o sa iti placa.

In primul rand, Praga e un oras care te inspira. Cladirile si monumentele sunt asezate intr-o armonie greu de gasit in alta parte. Am bătut la picior foarte multe stradute din oras si erau toate curate. Si meritau sa fie admirate.

Un adevărat concurs de frumusete se defasura in orasul pe care l-am vizitat cand magnoliile erau in floare.

praga_magnolia_travelblog

Povestea din Praga incepe cu o cafea buna, pe terasa restaurantului plutitor Marina Grosseto. Savurez cafeaua, realizand ca sunt acolo, in orasul pe care de mult imi doream sa-l vizitez. Pontonul se leagana incet atunci cand trece cate un vapor, linistea tihnita a diminetii de duminica si sentimentul special pe care ziua de Paste ni-l trasmite, face din acesta prima zi din excursie, una deosebita.

prague marina grosseto 1 prague marina grosseto 2 prague marina grosseto 3 prague marina grosseto 4

Ce trebuie sa vezi in Praga

Podul Carol

Este, fara indoiala, atracţia principala a orasului, alaturi de castelul praghez. Cand esti acolo, in orice parte privesti e spectaculos. Cele 30 de statui ale sfintilor de pe pod, insula Kampa, oraşul nou si Cartierul Mic, sunt o incantare fiecare în parte.

praga-podul carolpraga - podul carol 2
praga - podul carol 3
praga - podul carol 4
Imi place sa fredonez cate un cantec in fiecare calatorie. Imi pastreaza vii amintirile legate de locurile pe care le-am explorat. Şi ce poate sa fie mai potrivit decat o piesă pentru visatorii incurabili?!

You may say I’m a dreamer
But I’m not the only one
I hope someday you’ll join us
And the world will be as one

Zidul John Lennon 

Aproape de pub-ul John Lennon se afla si zidul care poarta numele celui mai faimos “Beatles”. Dupa moartea tragica si timpurie a artistului, acest zid a fost acoperit de cuvinte si mesaje inspirate din cantecele sale si a devenit un simbol al pacii si libertatii pentru tinerii din Praga.

Intre zid si pub am găsit un local incantator, o terasă mica şi plina de flori, cu vedere la moara pe care o văzusem de pe pod. Şi evident, berea excelenta, ca in Praga.  

lennon wall prague 1 lennon wall prague 2 lennon wall prague 3 lennon wall prague 4    

Biserica Sfantul Nicolae

Aceasta capodopera arhitecturala este exemplul cel mai concludent al barocului din Praga. Din Turnul Ceasului, se poate vedea orasul in toata splendoarea lui.

praga - catedrala sf nicolae 2 praga - catedrala sf nicolae 3 praga - catedrala sf nicolae 4 praga - catedrala sf nicolae praga 2 praga

Strada Nerudova

A fost denumita astfel după Jan Neruda, scriitorul si poetul ceh, care a locuit aici, in casa “La Doi Sori”. Nu intamplator, cea mai frumoasa strada din Praga iti poarta pasii spre castel. Pana în anul 1770 casele din oras se distingeau prin semne heraldice, care inca se mai pot vedea pe fatadele caselor de pe Nerudova.

Acum, de-a lungul strazii se intind cafenele, restaurante si magazine elegante cu obiecte de arta. Tot aici se afla si sediul Ambasadei României, un imobil impunător, cu o poarta si un balcon pe langa care nu ai putea sa treci fara sa le observi.

prague - nerudova street 2 prague - nerudova streetprague - nerudova street 6prague - nerudova street 7prague - nerudova street 9

Turnul de observatie si dealul Petrin

Turnul de observatie al Pragai este o imitatie a celui din Paris, dar măsoară numai 62.5 metri inaltime. Oricum, suficient de inalt pentru a cuprinde cu privirea “orasul de aur”. Intreband la hotel cum pot sa ajung aici, receptionera a afisat un zambet cald şi visator si mi-a spus ca este locul preferat al praghezilor.

Se poate ajunge cu funicularul, situat langa statia de tramvai Ujezd, iar in turn se poate urca cu liftul, constra cost, sau pe jos, 299 de trepte.

prague 2 prague 3 prague 4 prague 5 prague

Aleea de Aur

Cel mai frumos contrast pe care l-am descoperit in Praga a fost cel dintre castel şi micile locuinţe de pe Aleea de Aur, construite intre zidurile castelului.

Casutele colorate de pe aceasta alee scurta si ingusta au fost candva locuite de aurari, de unde şi numele străduţei. Legenda spune ca au locuit aici si alchimisti care cautau sa descopere piatra filozofală. Franz Kafka a locuit si el pentru o perioada aici, in casa cu numărul 22. Interioarele frumos pastrate pun la dispozitia vizitatorilor un univers in miniatura, iar altele, magazine de suveniruri.

La capatul aleii, am intrat in cea mai mică sala de cinema pe care am putut sa mi-o inchipui, cu cateva scaune si un aparat de proiectie. In incaperea alaturata, erau asezate rolele de film, iar peretii erau acoperiti de postere cu actorii vremii.

golden lane prague 1 golden lane prague 2 golden lane prague 3 golden lane prague 4 golden lane prague 5 golden lane prague 6 golden lane prague 7 golden lane prague 8 golden lane prague 10 golden lane prague 11 golden lane prague

Castelul din Praga

Impresionantul castel, este, in ciuda aspectului sau medieval, un sediu important al puterii din acesta ţara, aici afaându-se Guvernul si birourile presedintelui Cehiei. Cel mai mare complex medieval din Europa, cu o suprafata de peste 7 hectare, a supravietuit vicisitudinilor vremii, patina timpului conferindu-i fascinatia pe care o provoaca celor care il viziteaza.

Punctele de interes din incinta castelului includ catedrala Sf. Vitus, basilica Sf. Gheorghe, Palatul Regal si Strada Aurarilor (Aleea de aur). 

Catedrala  Sfantul Vitus   

Lucrarile la catedrala au început in anul 1344 dar aceasta nu a fost terminată decât în 1929. De pe colina Hradcany, spectaculoasa catedrala gotica domina orasul. Azi, adaposteste bijuteriile coroanei si mormantul “Bunului Rege” Venceslas. Alături de vitralii, pictura pe sticla a genialului Alphonse Mucha, infrumusetează locasul divin.

st vitus cathedral prague 1 st vitus cathedral prague 2 st vitus cathedral prague 3 st vitus cathedral prague 4 st vitus cathedral prague 5 st vitus cathedral prague 6 st vitus cathedral prague 7 st vitus cathedral prague 8 st vitus cathedral prague 9 st vitus cathedral prague 10 st vitus cathedral prague 11 st vitus cathedral prague

Basilica Sfantul Gheorghe

In comparatie cu catedrala Sfantul Vitus, basilica Sfantul Gheorghe este o biserică mica, construita in stil romanic in anul 921. Fatada rosie a bisericii – adaugire in stil baroc din secolul XVII – contrasteaza cu interiorul auster al bazilicii.

st george's basilica prague 1 st george's basilica prague 2 st george's basilica prague 3 st george's basilica prague

Palatul Regal

In Sala Vladislav a Palatului Regal, o alta capodopera a stilului gotic, cu arcade extrem de elaborate, se oficiau incoronari sau se organizau turniruri. Azi, aici se oficiază ceremoniile de investire a presedintilor. Din gradinile palatului se vede atat de frumos orasul, o incantare pentru ochi si suflet.

prague castle 1 prague castle 2 prague castle 3 prague castle 4

Dupa ce vizitasem Londra, Paris, Roma, Berlin, Amsterdam, Barcelona , orase care m-au impresionat prin maretie, stil arhitectural si frumusete, nu credeam ca un alt oras din Europa ar putea sa ma incante precum a facut-o Praga.

Daca cuvintele sunt prea putine, poate fotografiile reuşesc sa va prezinte Praga asa cum am vazut-o eu si mi-a ramas in suflet, deoarece m-a surprins din multe puncte de vedere.

Frumusetea si nobletea orasului, restaurantele cu mancarea traditionala gustoasa, ospitalitatea, curaţenia, amabilitatea localnicilor, fac din Praga o destinatie care poate incanta pe oricine.

prague 10 prague 11 prague 12 prague 13 prague 15 prague 16 prague 17 prague 18prague 19prague 21prague 24prague 25prague 26prague 28prague 29prague 30

Photo By: Ioana Vesa

Leave A Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.